2024’te orman kaybı rekor kırdı: Kayıpların yüzde 42’si tek ülkede

Tropikal Orman Kaybı Panama Büyüklüğünde Alan Yok Ediyor

Maryland Üniversitesi GLAD Laboratuvarı’nın WRI Küresel Orman İzleme platformu verilerine göre, tropikal birincil orman kaybı alarm veriyor. Sadece geçen yıl 6,7 milyon hektarlık bir alan yok oldu ki bu, Panama büyüklüğünde bir alan demek.

Yangınlar, bu kayıpların başlıca nedeni olarak öne çıkıyor. Birincil orman yangınlarında 2023’e kıyasla beş kat daha fazla artış yaşandı ve sadece bu yangınlar, 4,1 gigaton sera gazı emisyonuna neden oldu. Bu miktar, bir yıl boyunca tüm hava yolu taşımacılığının ürettiği karbonun dört katından fazla.

Euronews’te yayımlanan habere göre; Brezilya 2024 yılında en fazla orman kaybına sahip olan ülke oldu. COP30’a ev sahipliği yapmaya hazırlanan ülke, tüm tropikal orman kayıplarının yüzde 42’sini tek başına yaşadı. Bu kaybın yüzde 66’sı ise yangınlardan kaynaklandı. Tarımsal faktörler, iklim değişikliği ve El Niño etkisi ile gelen kuraklık, yangınları daha da kötüleştirdi.

Brezilya’nın ardından Bolivya, orman kaybında yüzde 200 artışla ikinci sıraya yerleşti. 1,5 milyon hektarlık kayıp yaşayan ülke, orman alanı daha büyük olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ni geçti. Kongo’da da yangınlar nedeniyle orman kaybı yüzde 150 arttı. Bu ülkelerdeki ormanlar, dünya karbon dengesinde büyük bir rol oynar. Ancak artan yangınlar, bu ekosistemi tehdit ediyor.

Kolombiya’da orman kaybı yüzde 50 arttı, ancak bunun başlıca nedeni yangınlar değil. Barış görüşmelerinde yaşanan aksaklıklar, yasa dışı madencilik ve koka üretimi gibi faktörler etkili oldu.

Yangınlar sadece tropik bölgelerde değil, aynı zamanda Rusya ve Kanada gibi kuzey ormanlarını da etkiledi. 2024, ilk kez hem tropikal hem de boreal ormanlarda yangınların yoğun olduğu bir yıl oldu. Bu bölgelerdeki ormanlar, iklim değişikliği ile gelen kuraklığa ve yangına daha duyarlı hale geliyor.

Bazı ülkelerde ise olumlu gelişmeler kaydedildi. Örneğin Endonezya, tüm zorluklara rağmen orman kaybını yüzde 11 azalttı. Malezya da yüzde 13’lük bir azalma sağladı. Bu başarılar, yerli toplulukların liderliğinde yürütülen koruma projeleri ve etkili arazi politikalarıyla mümkün oldu. Bolivya’daki Charagua Lyambae koruma alanı, yangınları önlemekte başarılı olan örneklerden biri oldu.

Ancak genel tablo hâlâ endişe verici. 2021’de Glasgow’da imzalanan deklarasyona rağmen, orman kaybı hedefleri için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Yangınları önleme önlemleri, sürdürülebilir ticaret zincirleri ve daha fazla mali destek gerekiyor. WRI’dan yapılan açıklamada, “Veriler, verilen taahhütler ile kaydedilen ilerleme arasında ciddi bir fark olduğunu gösteriyor.” ifadelerine yer verildi.

Related Posts

Bir skandal da çiğköfteden çıktı!

Sosyal medyada yayılan görüntülerde, hijyen kurallarının hiçe sayıldığı çiğ köfte üretimi tepkilere neden oldu. Ambalajda ise “Modifiyeli atmosferde paketlenmiştir” ifadesi dikkat çekti.

Özgür Özel’den Espressolab açıklaması: Bu şirket geldi bizi affedin dedi, ben başlatmadım ben bitiremem dedim

Özgür Özel’den Espressolab açıklaması: Bu şirket geldi bizi affedin dedi, ben başlatmadım ben bitiremem dedim

Manisa’da feci kaza: Genç motosiklet sürücüsü yaşam savaşını kaybetti

Manisa’da çöp kamyonu ile çarpışan motosikletin 19 yaşındaki sürücüsü 3 günlük yaşam mücadelesini kaybetti.

Haliç Köprüsü’nde metrobüs kazası

Haliç Köprüsü üzerinde metrobüs kaza yaptı. Bölgeye çok sayıda ekip sevk edilirken, trafik akışı olumsuz etkilendi. Ekiplerin çalışmaları devam ediyor.

ABD Savunma Bakanlığında bir albay “İsrail karşıtı” açıklamaları gerekçesiyle görevden alındı

ABD Savunma Bakanlığında bir albay “İsrail karşıtı” açıklamaları gerekçesiyle görevden alındı

İsrail ABD’den destek alıp almayacağını öğrenmeyi bekliyor

CNN’in üst düzey İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD ve İsrailli yetkililer, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ilerleyişi ve ABD’nin müdahil olma olasılığı konusunda sık sık iletişim halinde bulunuyor.