Müzecilikte yeni yaklaşımlar çalıştayda ele alınacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen çalıştay ile ilgili detaylar

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilecek olan “Topluluk Temelli Envanterleme: Yaşayan Miras ve Müzeler” Kapasite Geliştirme Çalıştayı, Ankara’da yapılacak.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Güneydoğu Avrupa Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Bölgesel Merkezi, Geleneksel Sanatlar Derneği ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun işbirliği ile düzenlenecek çalıştayın açılışı yarın Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında önemli bir uygulama olan topluluk temelli envanterleme, yerel toplulukların kültürel miraslarını belirleme sürecine katılımını sağlayarak katılımcı bir yaklaşıma dayanmaktadır.

2008 yılından bu yana devam eden envanterleme çalışmaları, illerdeki Somut Olmayan Kültürel Miras Tespit Komisyonlarının koordinasyonunda yürütülmekte olup, bu süreçte miras taşıyıcıları, uygulayıcıları, araştırmacılar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler işbirliği yapmaktadır.

Yaşayan miras alanında faaliyet gösteren müzeler ve sivil toplum kuruluşları, envanter tespiti ve belgelenmesinden mirasın korunması ve kuşaklara aktarılmasına kadar süreçlerde aktif rol oynamaktadır.

45 katılımcı, üç gün sürecek eğitim programına katılacak

Çalıştay kapsamında, Bakanlığa bağlı yaşayan miras ve etnografya müzeleri çalışanları, somut olmayan kültürel miras alanında hizmet veren özel müze temsilcileri ve UNESCO’ya akredite sivil toplum kuruluşlarının müzecilik alanında görev yapan temsilcilerinden oluşan 45 katılımcı, Güneydoğu Avrupa Bölgesel Merkezi’nden gelen iki eğitmen eşliğinde üç gün sürecek detaylı eğitim programına katılacak.

Katılımcılar, topluluk temelli envanter süreçleri, müzecilikte yeni yaklaşımlar, iyi koruma uygulamalarına dair örnekler ve müzelerin kültürel mirasın kuşaklar arası aktarımındaki rolü gibi konularda bilgi edinecekler. Eğitim sonunda katılımcılara sertifikaları takdim edilecektir.

Ayrıca, çalıştay süresince planlanan alan gezileri ile katılımcılar, yerel müzeler ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarıyla doğrudan etkileşime geçerek mirası yerinde deneyimleme fırsatı bulacaklar.

Farklı bölgelerden gelen katılımcıların uygulama örnekleri üzerinden bilgi alışverişinde bulunmaları ve yeni işbirlikleri kurmalarının hedeflendiği çalıştay, 27-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitim, saha gezileri ve deneyim paylaşımı oturumları ile tamamlanacaktır. (AA)

Related Posts

‘Paris’te Son Tango’ Maria Schneider’ı nasıl yıktı

“Paris’te Son Tango” filminde oldubittiye getirilen tecavüz sahnesinin kurbanı olan Maria Schneider, kendi psikolojisine yenik düşüp depresyona girse de sinema sektöründe cinsel sahnelerin denetimi konusunda önemli adımlar atılmasına vesile oldu.

32. İstanbul Caz Festivali’nde bu hafta

32. İstanbul Caz Festivali’nde bu hafta

Abdurrahman Tutdere kimdir, nereli, hangi partiden? Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin hayatı ve biyografisi…

Abdurrahman Tutdere hakkında bilgiler, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gündeme geldi. Yürütülen ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamında Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere gözaltına alındı. Bu kapsamda Abdurrahman Tutdere’nin hayatı, kariyeri ve hangi partide görev yaptığı araştırılıyor. Peki Abdurrahman Tutdere kimdir, nereli, hangi partiden? İşte ayrıntılar…

DGS sınav giriş yerleri belgesi 2025 || ÖSYM Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sınav giriş belgesi ne zaman yayınlanacak?

DGS sınav giriş yerleri 2025 yılı oturumuna girecek adaylar tarafından bekleniyor. Meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan ya da mezuniyet aşamasındaki yüz binlerce adayın lisans eğitimine geçiş için hazırlandığı 2025 Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 20 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilecek. ÖSYM tarafından düzenlenen sınav için başvuru süreci tamamlanırken, adaylar şimdi sınav giriş yerlerini öğrenmek için sabırsızlanıyor. DGS 2025 sınav giriş belgesi ne zaman yayınlanacak, sınav yerleri nasıl öğrenilir?

Oyuncu Şekip Taşpınar, hayatını kaybetti

Oyuncu Şekip Taşpınar, hayatını kaybetti

2025 KPSS lisans başvuruları ne zaman? KPSS lisans sınavı ne zaman?

Kamu Personel Seçme Sınavı (2025-KPSS) başvuruları için tarih araştırmaları sürmeye devam ediyor. Peki, 2025 KPSS lisans başvuruları ne zaman? KPSS lisans sınavı ne zaman?