Her nefeste kansere yaklaştırıyor! Geçmeyen ses kısıklığı güçlü bir sinyal

Belirtilere Dikkat!

Baş ve boyun kanserlerinin en önemli sebeplerinden biri sigaradır. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, “Bu kanser türünde belirgin olmayan şikayetler nedeniyle erken teşhis aşamasının genellikle gözden kaçırıldığını belirtiyor. Erken teşhis sağlayan özel bir tarama yöntemi olmasa da tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmak gibi koruyucu yaşam tarzı alışkanlıklarına öncelik vermek ve küçük belirtileri hızlıca fark etmek çok önemlidir. Kişi kendisini iyi dinlemeli ve inatçı ses kısıklığı, tekrarlayan burun kanamaları, iyileşmeyen yaralar, yeni fark edilen veya büyümeye devam eden baş-boyun kitleleri, geçmeyen nefes darlığı gibi şikayetlerde mutlaka bir sağlık merkezine başvurmalıdır” diyor.

Erkeklerde Sık Görülen Bir Durum

Beyin ve omurilik dışındaki geniş bir alana yayılan baş-boyun kanserlerinin erkeklerde daha sık görüldüğünü belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, “Erkeklerde daha yaygın görülmesi, genetik yapı ve sonradan gelişen bazı bozuklukların da büyük etkisi vardır. Türkiye’de gırtlak kanseri erkeklerde en sık görülen baş-boyun kanseri iken kadınlarda ise tiroit kanseri en sık karşılaşılan türdür. Listenin ikinci sırasında ise ağız içi kanserleri her iki cinsiyet için de yer almaktadır” diyor.

40 Yaş ve Üzeri Risk Grubunda

Dünyada en sık görülen kanserler arasında 6. sırada yer alan baş ve boyun kanserlerinin genellikle 50 yaş ve üstünde görüldüğünü belirten Erkul, “Ancak erken yaşlarda da boynunda şişlik veya kitle gibi şikayetlerle gelen hastaların baş-boyun kanserleri açısından değerlendirilmesi ve kesin tanı için detaylı bir inceleme yapılması gerekmektedir. Çocuklarda bile nadiren de olsa genetik yatkınlık, mutasyonlar ve küçük yaşlarda alınan radyoterapilerin tetikleyici etkileriyle sarkomlar, farklı tümörler ve lenfomalar görülebilmektedir” şeklinde konuşuyor.

Geçmeyen Ses Kısıklığı Uyarıcı Olabilir

Tümörün yerleştiği bölgeye bağlı olarak baş ve boyun kanserlerinde belirtilerin değişebileceğini belirten Erkul, “Örneğin, gırtlak ve ağız içi kanserlerinde en sık rastlanan ses kısıklığı ve ağız içinde iyileşmeyen yaralar görülebilir. Daha nadir görülen burun içi tümörlerinde ise burun kanamaları, burun tıkanıklığı, yüz ve ağızda yaralar gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra baş ve boyun bölgesinde ortaya çıkan şişlikler ve kitleler de dikkat gerektiren ciddi semptomlar arasında yer alır” diyor.

Related Posts

Uzmanlardan sıcak havalarda artan ‘Salmonella’ bakterisi uyarısı

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklık artışıyla çoğalan Samonella bakterisi tehlikesine karşı gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemini aktardı.

Kalbiniz kaç yaşında?

“Kalbin biyolojik yaşı” takvim yaşından farklı olarak kalbin yaşlanma hızını gösteren bir kavramdır. Yani kalbin yaşı, kalbin kaç kere attığıyla değil, nasıl attığıyla ölçülür. Bazen 40 yaşındaki bir kişinin kalbi 60 yaşında gibi davranabilir. Bazen de bunun tam tersi 60 yaşındaki
birinin kalbi 40 yaşındaymış gibi sağlıklı ve güçlü olabilir.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Diyet değil, gençlik sırrı: Longevity yaklaşımı! Yaşa ve ihtiyaca göre kişiselleşiyor

Longevity diyetinin sadece ömrü uzatmayı değil, aynı zamanda yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini söyleyen Uzman Diyetisyen Ezgi Akdağ, bu yaklaşımın kalıcı ve sürdürülebilir olmasıyla diğer popüler diyet modellerinden ayrıldığına dikkat çekti.

İşkolik Olup Olmadığımızı Nasıl Anlarız?

İşkolik misiniz, yoksa tükenmek üzere misiniz?  İşkoliklik ve tükenmişlik sendromunun birbirinden farklı kavramlar.

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.