“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Gereksiz Antibiyotik Kullanımından Kaçınılmalı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, bağırsak enfeksiyonunun hızla sıvı kaybına neden olabileceğini belirtiyor. Bu enfeksiyon özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda ciddi sonuçlara yol açabilir. Dr. Tufan’a göre, enfeksiyon belirtileri ortaya çıktığında çocuğun sıvı alımı sağlanmalı ve gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır.

6 Ay ile 5 Yaş Arası En Riskli Grup

Bağırsak enfeksiyonları özellikle 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocukları tehdit ediyor. Bu yaş grubundaki çocuklar dışkı-ağız yoluyla bulaşan enfeksiyonlara daha açık olabilirler. Dr. Muhammed Sami Tufan, belirtiler arasında ani başlayan ishal, kusma ve karın ağrısına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bol Sıvı ve Elektrolit Takviyesi Çok Önemli

Bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde sıvı ve elektrolit takviyesinin önemli olduğunu belirten Dr. Muhammed Sami Tufan, bu durumun evde veya hastanede tedavi gerektirebileceğine dikkat çekiyor. Tufan’a göre, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalı ve çocuklara etkili sıvılar verilmelidir.

Kolay Sindirilen Gıdalar Verilmeli

İshal döneminde çocuklara posalı, haşlanmış ve kolay sindirilen gıdaların verilmesi gerektiğini belirten Dr. Muhammed Sami Tufan, önerileri arasında pirinç lapası, patates püresi ve yoğurt bulunuyor. Ayrıca, emzirilen bebeklerin anne sütü almaya devam etmesi önemli.

Rota Virüs Aşısı Yüksek Koruma Sağlıyor

Dr. Muhammed Sami Tufan, bağırsak enfeksiyonlarından korunmak için rota virüsü aşısının önemine değiniyor. Bu aşı çocukları yüksek oranda koruyabilir. Ayrıca, hijyen kurallarına dikkat etmek, gıdaları iyi pişirmek ve saklamak da enfeksiyonlardan korunmada önemli adımlardır.

Related Posts

Uzmanlardan sıcak havalarda artan ‘Salmonella’ bakterisi uyarısı

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklık artışıyla çoğalan Samonella bakterisi tehlikesine karşı gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemini aktardı.

Kalbiniz kaç yaşında?

“Kalbin biyolojik yaşı” takvim yaşından farklı olarak kalbin yaşlanma hızını gösteren bir kavramdır. Yani kalbin yaşı, kalbin kaç kere attığıyla değil, nasıl attığıyla ölçülür. Bazen 40 yaşındaki bir kişinin kalbi 60 yaşında gibi davranabilir. Bazen de bunun tam tersi 60 yaşındaki
birinin kalbi 40 yaşındaymış gibi sağlıklı ve güçlü olabilir.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Diyet değil, gençlik sırrı: Longevity yaklaşımı! Yaşa ve ihtiyaca göre kişiselleşiyor

Longevity diyetinin sadece ömrü uzatmayı değil, aynı zamanda yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini söyleyen Uzman Diyetisyen Ezgi Akdağ, bu yaklaşımın kalıcı ve sürdürülebilir olmasıyla diğer popüler diyet modellerinden ayrıldığına dikkat çekti.

İşkolik Olup Olmadığımızı Nasıl Anlarız?

İşkolik misiniz, yoksa tükenmek üzere misiniz?  İşkoliklik ve tükenmişlik sendromunun birbirinden farklı kavramlar.

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.