Zirai don 7 milyon ton ürünü vurdu; etkisi gelecek yılı da saracak

Türkiye’de Bu Yıl Meyve Üretiminde Ciddi Kayıplar Yaşandı

Ülkemizde meyve üretimi bu yıl ciddi şekilde zarar gördü. Son 30 yılın en büyük zirai don felaketi olarak kaydedilen soğuk hava dalgası, yaklaşık 7 milyon tonluk meyve kaybına yol açtı. TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu’nda konuşan uzmanlar, ağaçların da zarar görmesi ile bu kaybın sadece bu yıla değil, gelecek yılın üretimine de olumsuz etki edeceğini belirtti.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 2024 yılı için Türkiye genelinde 28 milyon tonluk meyve üretimi beklendiğini, ancak bu rakamın 21 milyon tona kadar düşebileceğini dile getirdi. Özcan, kayısı üretiminde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Türkiye, dünyadaki yaş kayısı üretiminin yüzde 20’sini karşılıyor. Ancak son beş yılda iklim değişikliğinden kaynaklı krizler yaşıyoruz. Rekolte tahminleri 170 bin tonlardan 70 bin tonlara düştü. Ağaçların gördüğü zararın boyutunu henüz tam göremedik. Bu yıl bakım maliyetleri de iki katına çıktı” şeklinde konuştu.

Manisa’da Üzümde Büyük Kayıp

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, bu yıl üzümde yüksek verim beklentisi olduğunu ancak iki kez yaşanan don nedeniyle 300 bin tonluk beklentinin 125-150 bin tona düştüğünü aktardı.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, don kaynaklı kayıpların azaltılması için budama, doğru zamanda sulama, gübreleme ve hastalıkla mücadele gibi yöntemlerin önemine vurgu yaptı. Suiçmez, küçük ve orta ölçekli üreticiler için kredi faizlerinin ertelenmesi gerektiğini belirterek, “Bu üreticilerin desteklenmesi, hem gıda fiyatlarını kontrol altında tutmak hem de üretici kaybını önlemek açısından kritik” dedi.

Uzmanlardan Çözüm Önerileri

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Onur Saraçoğlu, yağmurlama, sisleme, dumanlama, ısıtıcılar ve don pervaneleri gibi yöntemlerle donla mücadele edilebileceğini belirtirken, örtü altı meyveciliğin yaygınlaştırılmasının da etkili bir çözüm olabileceğini ifade etti. Saraçoğlu, “Seyyar örtüleme sistemleriyle meyveleri birkaç gün dondan korumak mümkün olabilir” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Related Posts

Salmonella Tehlikesi Artıyor!

Uzmanlar, yaz aylarında Salmonella bakterisine karşı gıda güvenliği ve hijyenin önemine dikkat çekti.

Ortaköy’de gurbetçiye ev vurgunu! Müteahhit kayıp, umutlar yıkıldı

Metin KURT – AKSARAY / YENİÇAĞ İddiaya göre, çoğunluğu yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlara ait onlarca daireyi satan bir müteahhit ortadan kayboldu. Ev sahibi olma hayali kuran mağdurlar, ne inşaatlarına ulaşabildi ne de anahtarlarına …

Muğla’yı Ziyaret Eden Yabancı Turist Sayısı Düştü

Muğla’ya gelen yabancı turist sayısı 2025’in ilk 6 ayında %5 azaldı, en büyük düşüş İngilizlerde.

Sürücüler dikkat, bu hataya sakın düşmeyin! Bedeli 48 bin 315 lira

Yerköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, KGYS denetimlerinde Kırşehir Caddesi’nde bir sürücünün aracıyla drift attığını tespit etti. Ekipler, tespit ettikleri sürücüye Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince 48 bin 315 lira ceza kesti …

Goldman Sachs, Merkez Bankası’ndan sürpriz faiz bekliyor

Goldman Sachs, Merkez Bankası’ndan sürpriz faiz bekliyor

Büyükşehir’den çiftçiye mazot desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesinin mazot desteğini almaya hak kazanan yaklaşık 5800 çiftçiye kartları 21 Temmuz’da düzenlenecek törenle dağıtılacak. Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla yüzde …