Yaşlanan Türkiye’de ilaç krizi kapıda: Dışa bağımlılık tehlike saçıyor

Türkiye’nin Nüfusu Yaşlanıyor ve İlaç Erişimi Zorlaşıyor

Türkiye’nin nüfusu giderek yaşlanıyor. Ülkemizde yerli ilaç molekülü geliştirilmediği için, özellikle yaşlılıkla ilişkili kronik hastalıklar, kalp-damar hastalıkları ve onkoloji alanındaki ilaçlara olan talep artacak. Ancak fiyat artışları ve ABD Başkanı Trump’ın uyguladığı tarifeler nedeniyle hastaların hayati ilaçlara erişimi zorlaşacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Etkisi

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Ulusal Sağlık Enstitüleri, araştırma hibelerini sonlandırmaya başladı. Gıda ve İlaç Kurumu’nda (FDA) küçülmeye gidildi.

Dünyada 2 Trilyon Dolarlık Bir İlaç Sektörü

Nefes Gazetesi’nin haberine göre, Türkiye’nin de benzer adımlardan etkilenmesi bekleniyor. Dünya genelinde 2 trilyon dolarlık bir ilaç sektörü bulunuyor. Bu sektörde kullanılan moleküllerin çoğu ABD ve diğer ülkelerde üretiliyor. Boston merkezli Appleton Partners’dan Yaşam ve Sağlık Bilimleri Direktörü Dr. Kemal Oğuz Kalafat, Türkiye’nin dışa bağımlı kaldığı sürece olumsuz gelişmeler ve pandemilerden etkileneceğini belirtti.

‘İlaç Fiyatları Her Yıl Artacak’

Kalafat’a göre, Türkiye yıllık ilaç ithalatından kaynaklı 6 milyar dolarlık cari açık veriyor ve bu miktar her yıl artıyor. İlaç fiyatlarındaki sürekli artış nedeniyle emekli maaşı alan bir kişinin ilaçlara ulaşması zorlaşıyor. Türkiye’nin ilaç sektörüne daha fazla eğilmesi gerektiğini vurgulayan Kalafat, ülkenin kendi ilaç molekülünü geliştirmesi gerektiğini belirtti.

“Türkiye’nin Kendi İlaç Molekülü Olacak”

Dr. Kemal Oğuz Kalafat, Appleton Partners olarak Türkiye’de kalp stentlerine alternatif bir ilaç geliştirmek istediklerini ve bu doğrultuda ilaç şirketleriyle görüştüklerini açıkladı. Kalafat, Türkiye’nin kendi ilaç molekülünü geliştirme hedefine destek olmak için çalıştıklarını belirtti.

Related Posts

Türkiye Çelik Kubbe’yi devreye aldı, KAAN için geri sayım başladı: Tüm kurallar yeniden yazılıyor

Türkiye, savunma sanayinde attığı güçlü adımlarla yüzde 83 yerlilik oranına ulaşarak yeni bir dönemin kapılarını araladı. Küresel dengeler hızla değişirken, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, milli savunma açısından kritik öneme sahip …

Sadece emekliler yararlanabilecek: Bedava HGS ve otopark imkanı

Kamu bankaları milyonlarca emekliyi ilgilendiren fırsatlarını açıklamayı sürdürüyor. Bankalar, emeklilere bedava HGS ve otopark imkanı sunuyor. Peki bu imkandan kimler yararlanabiliyor? Nasıl başvuru yapılıyor? İşte detaylar…

Fındık tekeline istinaf freni: Sektöre zarar verecekti

Rekabet Kurulu’nun Fındık tekeli Ferrero hakkında aldığı ve taahhütle sonuçlanan karar, geçen günlerde idare mahkemesi tarafından iptal edildi. Rekabet Kurumu kararı hızlıca istinaf mahkemesine taşıdı. İstinaf mahkemesi aldığı kararla idare mahkemesinin kararının yürütmesini durdurdu.

600 bin kamu işçisi için kritik pazarlık devam ediyor! İşçilerin sosyal ve özlük haklarında iyileştirme olacak mı?

Bakan Işıkhan: İşçilerimize birinci 6 ay için yüzde 24 zam oranını teklif ediyoruz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’ne ilişkin, “İşçilerimize birinci 6 ay için yüzde 24, ikinci, üçüncü ve …

Togg fiyatları değişebilir: Yetki Erdoğan’a verildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen yeni yasa ile elektrikli araçlara uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını belirleme yetkisi Cumhurbaşkanı’na devredildi. Bu düzenlemeyle birlikte AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı …

Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik 2025 yılı ilk yarı finansal verilerini açıkladı

Sigorta ve hayat emeklilik sektörünün öncü şirketleri Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik, 2025 yılının ilk yarısında da istikrarlı büyümelerini sürdürerek toplamda 16,6 milyar TL rekor net kârlılığa imza attı.